top of page

לרשימת
ההוצאות
המוכרות

הוצאות מוכרות

אלרואי רוני, רו"ח Elro CPA ®

הוצאות מוכרות ; או הוצאות מותרות בניכוי ; על פי פקודת מס הכנסה, סעיף 17 "לשם בירור הכנסתו החייבת של אדם ינוכו, זולת אם הניכוי הוגבל או לא הותר על פי סעיף 31, יציאות והוצאות שיצאו כולן בייצור הכנסתו בשנת המס ולשם כך בלבד"- הוצאות שרשויות המס מכירות בהם כהוצאה שהוצאה ע"י העוסק כהוצאה בייצור הכנסה ולפיכך מפחיתה את ההכנסה החייבת וכפועל יוצא את החבות במס.

עם מע"מ אנחנו נפגשים (כעוסק מורשה/חברה) בתדירות חודשית או דו חודשית, יש שוני בין מע"מ למס הכנסה בהיבט של הוצאות המותרות בניכוי, מע"מ מתייחס לסוגי ההוצאות הבאות :

1.הוצאה עסקית במלואה- הוצאה תוכר במלואה

2.הוצאה מעורבת אך ברובה עסקית – הוצאה תוכר חלקית 66% מסכום המע"מ יותר בקיזוז.

3.הוצאה מעורבת אך ברובה פרטית -הוצאה תוכר חלקית 25% מסכום המע"מ יותר בקיזוז.

4.הוצאה פרטית/אחרת -אינה מוכרת כלל.

 במס הכנסה, הבחינה תהא ברמה השנתית בהגשת הדוחות, כאשר מס הכנסה בודק את הדוח, הוא בוחן איזה הוצאות כללנו בדוח והאם הוצאות אלו מוכרות על פי תקנות מס הכנסה והאם הן הוצאו בייצור הכנסה.

דוח רווח והפסד ערוך באופן הבא:

 

 

 

 

רואה החשבון שלכם, עורך את הדוח על בסיס הנתונים שהעברתם ברמה החודשית ויכול להציג את הדוח במתכונת המוכרת "לצורך מס הכנסה" והדוח המוצג כבר כולל בתוכו התייחסות למה שמוכר ע"י מס הכנסה ומשם נגזור את החבות במס.

לחילופין, (בעיקר בחברות/עסקים גדולים יותר) נהוג להציג "דוח התאמה למס", דוח זה יוצא בדרך כלל מהרווח בדוח הרווח והפסד (הלא מותאם למס) ומבצע עליו התאמות בהתאם לתקנות וחוקי המס.

כך שיוצא שלחברה/עסק יש דוח רווח והפסד שמנתח את הפעילות האמיתית של העסק וההוצאות שהוצאו בגין הפעילות ויחד עם זאת דוח נוסף שמציג בעצם את חישוב המס לשנה הרלבנטית.

בהתייחס למס הכנסה ישנן מספר סוגי הוצאות עיקריים :

1.הוצאה עסקית במלואה- הוצאה תוכר במלואה

2.הוצאה מעורבת – הכרה לפי חלק יחסי (לדוג' משרד בתוך דירת המגורים)

3.הוצאה המוכרת באופן חלקי – הוצאה שלגביהן נקבעו הגבלות, כיבוד, רכב, אש"ל, וכו'

4.הוצאות שאינן מוכרות כלל – לא ניתן להכיר בהן כלל, לדוג' קנסות.

5.הוצאות "הוניות" -הוצאות ברכישת רכוש קבוע וכדומה, שמוכרות לאורך חיי הנכס (פחת)

בסופו של דבר, מס הכנסה בוחן את ההכנסה החייבת ואותה מחייב בהתאם למדרגות המיסוי של העוסק. (לאחר מכן מפחיתים זיכויים עד שמגיעים לחבות המס השנתית הסופית) – ראה דוגמא בסוף המאמר*

 

אם כך, אנחנו מבינים שככל שההוצאות המוכרות שלנו גבוהות יותר, ההכנסה החייבת שלנו קטנה וכפועל יוצא החבות במס.

ולכן, כל עוסק חייב להכיר היטב מה הן ההוצאות המוכרות על ידי הרשויות ולהגיש אותן בכל תקופת דיווח (במקרה של עוסק מורשה בדיווח המע"מ) או בסוף השנה עם הגשת הדוח למס הכנסה , הרבה מהעוסקים אינם מכירים כלל את ההוצאות המוכרות בניכוי ומשלמים מס בעודף לרשות המיסים, מלבד העובדה שעוסקים רבים מאבדים חשבוניות הוצאות ופשוט 'תורמים' כסף למדינה!

אז עד כה ראינו את העקרונות לענייני ההכרה בהוצאות ע"י הרשויות, נעבור כעת לבחון את סעיפי דוח רווח והפסד וממנו נתקדם לפירוט נרחב יותר של סוגי הוצאות שונים שנכללים בכל אחד מן הסעיפים.

נבאר בקצרה את הסעיפים המוצגים בדוח:

נתחיל דווקא עם שתי סוגי הוצאות שאינן מופיעות בכותרות בדוח רווח והפסד והן;

הוצאות שכר ונלוות בד"כ נכללות בכל אחד מהסעיפים, עלות המכר, הוצ' מכירות ושיווק, הוצ' הנהלה וכלליות, על מנת לדייק את הבנת העסק ורווחיותו. יחד עם זאת בעסקים קטנים ניתן להציג את הוצאות השכר בסעיף נפרד ליתר נוחות מתחת לסעיף הוצאות מכירה ושיווק.

הוצאות פחת והפחתות, כאשר רכשנו רכוש קבוע, מס הכנסה לא מתיר להכיר בכל ההוצאה בפעם אחת, אלא יש לפרוס את ההוצאה לפי אורך חיי הנכס המשוער =הוצאות פחת. גם הוצאות אלו נכללות בד"כ בכל אחד מהסעיפים אם כי לרוב נרשמות בסעיף הוצאות הנהלה וכלליות.

וכעת לשאר סעיפי הדוח;

עלות המכר ; בסעיף זה ייכללו כל ההוצאות שסייעו לנו בייצור ההכנסות, "כמה עלה לי לייצר את מה שאני מוכר", לדוגמא, אם לעוסק ישנה חנות למכירת מוצרים, עלות המוצרים מהספק, הן חלק מעלות המכר.

ולהלן רשימה קצרה של הוצאות לסעיף זה:

חומרי גלם (לעוסק שמייצר),

תוצרת גמורה (לעוסק שמוכר מוצרים, לדוג' חנות) ,

עלות ההובלה למחסן,

חומרי אריזה וחומרים נלווים

קבלני משנה

הוצאות מכירה ושיווק ; בסעיף זה ייכללו כל ההוצאות שסייעו לנו בשיווק ומכירת השירותים/מוצרים שלנו, לדוגמא, הוצאות שיווק, עלות קידום המכירות בפייסבוק/גוגל, שילוט על בית העסק, פרסום בעיתון המקומי, מיתוג העסק וכד', הוצאות מכירה הן הוצאות בגין ביצוע המכירה בפועל, העסקת עובדים בחנות , לאסט מייל וכד'.

ולהלן רשימה קצרה של הוצאות לסעיף זה:

שיווק ופרסום – מיתוג, תוכן, כתבות, שירותי יח"צ, קידום ממומן, פייסבוק, גוגל, אאוטבריין/טאבולה, עיתונות וכו'

מכירות – הוצאות בגין קידום מכירות, (העסקת עובדים ועמלות מכירה-ראה סעיף שכר ונלוות*), שילוח מוצרים לבית הלקוח.

הוצאות הנהלה וכלליות; בסעיף זה ייכללו כל ההוצאות שמסייעות לנו בניהול העסק, לדוגמא, אם העסק הינו חנות, אז שכירות החנות, ביטוח העסק, הוצאות בגין שילוט וארנונה וכד'.  

ולהלן רשימה קצרה של הוצאות לסעיף זה:

משרד/עסק - שכירות, ארנונה , מים וחשמל (עסקי) /נציין כי עוסק שמשרדו מצוי בביתו רשאי להכיר בחלק יחסי של הוצאות אלו כפי שכבר למדנו לעיל בהוצאות מעורבות.

הוצאות ביטוח – ביטוח עסק, אחריות מקצועית וכו'

אחזקת משרד – ציוד משרדי, הדפסות, דואר, טלפון ואינטרנט, ספרות מקצועית, אחזקת משרד(תיקונים), הובלות ומשלוחים.

יועצים – ייעוץ עסקי, קבלני משנה -ניהול, שירותי הנהלת חשבונות ורואה חשבון.

תוכנות ומחשוב - אחזקת מחשב ותוכנות, אחסון אתרים, דומיין, שירותי ענן, מיקרוסופט וגוגל (מיילים ואחסון), אבטחת מידע וסייבר (פיירוולס ואחרים).

רכב ודלק, סעיף זה מוכר באופן חלקי * ליסינג, הוצאות תחזוקה ותיקונים, דלק, חניה, כבישי אגרה, ביטוחי רכב, רישיון רכב.

*לרוב העסקים/חברות מוכר חלקי, אך לעסקים המחזיקים רכבי הסעות, מסחר ומשא, או לחילופין אם הרכב שייך למקום העבודה בלבד ומשמש רק בשעות הפעילות, ניתן להכיר באופן מלא בהוצאות אלו.

ביגוד מקצועי, סעיף זה אינו מוכר בדרך כלל לרוב העסקים, יחד עם זאת ניתן להכיר בנסיבות מסוימות ובעסקים מסוימים (ביגוד מקצועי מחייב, מאמני כושר, עורכי דין (גלימות ), מלצרים (עם שם המסעדה רקום, נעלי עבודה למפעלים יצרנים וכו')

כיבודים, כיבוד קל, כאשר הכיבוד מוגש בבית העסק ונצרך בבית העסק בלבד, שתיה חמה, עוגיות, פירות וירקות וכד', יותרו בניכוי של 80%, ארוחות עסקיות- אינן מוכרות כהוצאה עסקית (למעט אירוח חו"ל שמותר עפ"י התקנות)  

מתנות, לאירועי עובדים, בר מצוה, חתונה וכדו', יותרו לעובדים  עד לסכום של 220 לעובד בשנה ולא ייחשבו כהכנסת עבודה ביד העובד, מתנות אחרות, שי לחג וכו' מחייבות זקיפת שווי לעובד.
מתנות לספקים יותרו בתקרה זהה למתנות לעובדים.

לסיכום ועל מנת להקל עליכם לאחר קריאת הדברים, מצורפת רשימה של ההוצאות המפורטות והוצאות נוספות אחרות שלא נכללו ושיעור ההכרה המותר.

**המידע לעיל מובא לידיעה בלבד וכחומר רקע בלבד ואין באמור משום ייעוץ מקצועי מסוג זה או אחר.

אהבתם? שתפו עם חברים

אלרואי רוני רואה חשבון מומלץ elro-cpa.com

רואה חשבון ראש העין פתח תקווה והסביבה

רואה חשבון בשומרון

רואה חשבון בפסגות אפק

רואה חשבון באלעד

רואה חשבון עוסק פטור

רואה חשבון שכר

החזרי מס לשכירים

מימון יזם לתמ"א 38

מימון ליזמים מתחילים

טבלה הוצאות מוכרות.jpg
bottom of page