פותחים עסק חדש! וואו, ההתרגשות אופפת אותנו מהרגע שהתקבלה ההחלטה ואז כל ההתלבטויות, הספקות והעצות שקיבלנו מכל חבר קרוב או רחוק שהוא במקרה גם יועץ עסקי ומאמן אישי ויודע בדיוק מה טוב בשבילנו נעלמות.. מכאן אנחנו הולכים עם הרצון החזק והאמונה בעצמנו שרק אנחנו נייצר עבור עצמנו את העתיד שלנו!
ורגע לאחר השלב המרגש הזה, מה עושים? עד היום הייתי שכיר, שילמו לי את המיסים מהתלוש, רכב צמוד, אבל מה אני עושה כעת? מה האפשרויות העומדות בפניי?
בדיוק בכך יעסוק המאמר שלפנינו, וביתר פירוט, בהתייחס לרשויות השונות וההגדרות.
לאדם שהחליט לפעול כ"עצמאי" בישראל ישנן מספר אפשרויות על מנת לעמוד בחובות הדיווח המוטלות עליו מהרשויות.
הרשויות הרלבנטיות לעניינו הן שלוש :
(1) רשות המיסים
(2) מע"מ
(3) ביטוח לאומי.
נתחיל דווקא ב (2) מע"מ שהוא הראשון בתהליך הרישום– מע"מ=מס ערך מוסף, בהגדרתו, הינו מס המוטל על עסקאות והוא חלק משיטת מיסוי מקובלת במדינות רבות בעולם.
בעצם, העוסקים השונים מבצעים גבייה עבור רשות המיסים באמצעות המע"מ, לדוגמא כאשר אנו רוכשים מוצר הוא כולל בתוכו מע"מ, עליו מדווח בעל העסק שמכר לנו את המוצר ומעביר את הסכום לקופת המדינה.
במע"מ אנחנו נירשם כעוסק פטור או מורשה.
[*הרפורמה בנוגע לעוסק זעיר שייכת למס הכנסה ולא למע"מ ונרחיב להלן].
עוסק פטור- עצמאי יכול להגדיר את עצמו כ"עוסק פטור" באם מחזור העסקאות שלו נכון ל-שנת 2024 אינו עולה על 120,000 ₪ בשנה. (107,692 ₪ בשנת 2023)
נדגיש, העוסק אינו פטור מתשלומי מס הכנסה או ביטוח לאומי, ולכן מודגש כי המדובר בהגדרה במע"מ בלבד!
אם כך, ממה הוא פטור? העוסק פטור מדיווח שוטף למע"מ והעברת תשלום מע"מ בגין הכנסותיו, כיון שהוא אינו נדרש לחייב את לקוחותיו בתוספת 17% (נכון ל 2023) שיעור המע"מ בישראל, אך מנגד לא יוכל לקזז מע"מ שגלום בקניות ובהוצאות השונות שלו.
עוסק פטור יכול להפיק רק קבלה עבור לקוחותיו ואינו מורשה להוציא חשבונית מס, מה שאומר שלקוחותיו לא יוכלו לקזז את המע"מ בגין הוצאה זו.
אך יש לדעת, שלא כל עצמאי יכול להירשם כעוסק פטור וזאת בשל העובדה שבתקנות מע"מ הוחרגו מקצועות מסוימים והם חייבים להירשם כעוסק מורשה, ואלו הם סוגי בעלי מקצועות חופשיים שונים כגון: רופא, אדריכל, טכנאי, טוען רבני ומנהל חשבונות, וזאת ללא כל קשר לגובה מחזור העסקאות השנתי הצפוי.
עוסק מורשה – עצמאי שנרשם כעוסק מורשה מכיוון שמחזור הכנסותיו עולה על הכנסות שהוגדרו עבור עוסק פטור או שהוא כלול בהחרגות שצוינו לעיל ומחויב להירשם כעוסק מורשה.
הוא מורשה להוציא חשבוניות מס ולגבות מלקוחותיו מס ערך מוסף בגין כל עסקה בשיעור המע"מ ולהעביר את הגבייה לרשות המיסים.
עוסק מורשה חייב לדווח על כל עסקאותיו לרשות המיסים ובנוסף יכול לקזז את המע"מ שגלום בתוך חשבוניות הקניות ובהוצאות שלו.
(2) מס הכנסה, במס הכנסה נדרשים לפתוח תיק על פי ההנחיות של רשות המיסים;
"אם התחלתם לעסוק בעסק או במשלח יד עליכם להודיע על כך בכתב לפקיד השומה באזור בו מתנהל העסק, לא יאוחר מיום פתיחת העסק או תחילת העיסוק במשלח היד. מועד תחילת העיסוק נקבע בהתאם לתחילת הפעילות המניבה הכנסות פירותיות." (מתוך אתר רשות המסים ובהתאם לסעיף 2(1) לפקודה)
[*לא התייחסנו במאמר זה לעסקה או עסק אקראי בעלי אופי מסחרי, כיון שאינם רלבנטיים למאמרנו זה).
בשונה ממע"מ, כאן אין בחירה והעצמאי הנרגש נדרש לשלם מיסים. ההכנסה של עוסק מורשה נחשבת כהכנסה אישית ומס ההכנסה שמוטל עליו מחושב על פי מדרגות מס כמו לשכירים, אך בניגוד לשכיר - עוסק רשאי לקזז הוצאות עסקיות, ובכך להקטין את החבות במס.
לאחרונה עברה רפורמה עבור עוסקים קטנים במשלח יד ונוספה הגדרה חדשה במס הכנסה והיא נקראת עוסק זעיר.
במסגרת הרפורמה נקבע כי עוסק שמחזור העסקים שלו הינו בתקרה של עוסק פטור (במע"מ), יוכל להיכלל ברפורמה אף אם הוחרג בתקנות מע"מ.
תקרת עוסק פטור נקבעה לשנת 2024 -120,000 ₪ וכך זה יישאר עד שנת 2026 ומשם יוצמד למדד המחירים לצרכן.
כפי שאמרנו מס ההכנסה מחושב לעצמאי מורשה או פטור על פי מדרגות המס, אך לעצמאי מותר לקזז הוצאות עסקיות ובכך להקטין את חבות המס, עוסק זעיר יוכל ללא הצגת הוצאות, לנכות מהכנסותיו שיעור של 30% מהמחזור במקום לדרוש ניכוי הוצאות בפועל! עוד נקבע כי יכול וידרש להגשת דוח מצומצם או שיהיה פטור מהגשה, יפורסם במהלך שנת 2024.
מטרת הרפורמה היא להקטין את הבירוקרטיה והדיווחים לעוסקים קטנים ובכך לאפשר לעוד שכירים להיכנס גם לשוק העצמאי בקלות וללא חשש מהבירוקרטיה.
זכרו את ההבדלים! עוסק מורשה ופטור / מע"מ, עוסק זעיר / מס הכנסה.
(3) ביטוח לאומי, בביטוח הלאומי נדרשים לפתוח תיק על פי ההנחיות של הביטוח הלאומי;
לביטוח הלאומי ניגשים לאחר שפתחנו תיק במע"מ ותיק במס הכנסה, מצהירים על גובה ההכנסה הצפויה וזאת בשל העובדה שהביטוח הלאומי יגדיר אותנו על פי זה ויבטח אותנו בהתאם ! בסוף השנה בהתאם לדוח הסופי שהגשנו למס הכנסה, יחושבו הסכומים הסופיים ובהתאם או שנקבל החזר או שנשלים את יתרת דמי הביטוח.
נגענו במאמר זה בסוגי הרשויות ואפשרויות הרישום לעצמאיים, אך חשוב לדעת כי ישנה אפשרות נוספת לעסק להתאגד בישראל וזאת באמצעות חברה בע"מ, עוסקים מורשים שהכנסותיהם גבוהות והרווח השנתי שלהם גבוה בהתאם (כלל אצבע מקובל בשוק, אך כמובן שאינו השיקול היחיד – רווח של כ- 500K) צריכים לבחון בכל נקודת זמן את המעבר לחברה ועל ההבדלים בין חברה לעוסק מורשה נעמוד במאמר נפרד.
עסקנו עד כה בהיבטים רישומיים ודיווחים מול הרשויות, אך ישנן עוד השלכות אפשריות בין עוסק פטור, מורשה (וחברה), וזאת בהתייחסות העסקית אליכם (נראות ותדמית), ברצינות בה אתם לוקחים את העסק שלכם, באפשרויות להתקשרות עם גופים מוסדיים וממשלתיים (מכרזים).
לסיכום, ערכנו עבורכם טבלה מרכזת שמציגה את היתרונות והחסרונות בגין סוגי הרישום :
למידע נוסף מוזמנים לפנות למשרדנו!
**המידע לעיל מובא לידיעה בלבד וכחומר רקע בלבד ואין באמור משום ייעוץ מקצועי מסוג זה או אחר.
אהבתם? שתפו עם חברים
אלרואי רוני רואה חשבון מומלץ elro-cpa.com
רואה חשבון ראש העין פתח תקווה והסביבה
רואה חשבון בשומרון
רואה חשבון בפסגות אפק
רואה חשבון באלעד
רואה חשבון עוסק פטור
רואה חשבון שכר
החזרי מס לשכירים
מימון יזם לתמ"א 38
מימון ליזמים מתחילים
